8.9.2016

Ei tullut jytkyä - Apple Keynote syyskuu 2016Joka syksyinen tradition oli jälleen eilen ajankohtainen. Istahdettiin jonkinlaisen vastaanottimen ääreen kuuntelemaan, millä se Apple tällä kertaa ihastuttaa ja vihastuttaa. Syyskyyn 2016 Keynote tarjosi muutaman pienemmän yllätyksen, mutta pääsääntöisesti anti jäi vaisuksi.iPhone 7 – Kerrankin olen kriitikoiden ja analyytikkojen kanssa samoilla linjoilla. Nyt jää kyllä uusi iPhone hankkimatta, ja katse on jo ensi syksyn 7S:ssä. Yllätyksiähän ei nähty, koska kaikki tieto oli vuotanut jo ennakkoon. Apple todella luopuu 3.5mm kuulokeliitännästä, mutta tämä ei välttämättä tulevaisuudessa ole paha juttu. Nyt se on kuitenkin sellainen asia, jonka vuoksi puhelin jää ostamatta. Apple tarjoaa vastineeksi adapteria sekä langattomia AirPods kuulokkeita. 149 dollarin hintaiset kuulokkeet voivat kuulostaa kalliilta, mutta itseasiassa hinta on varsin kohtuullinen. Vastaavanlaista langattomuutta on jo tarjolla muiltakin. Powerbeats-kuulokkeiden hinnat maksavat 200 euroa ja Samsungin Gear IconX napit ainakin dollareissa 200 dollarin tuntumassa. $150 maksavat langattomat napit latauskotelolla ei siis kuulosta pahalta noihin suhteutettuna, mutta omiin hyvin toimiviin langallisiin muutaman kympin kuulokkeisiin kyllä. AirPodseissa näen myös minulle henkilökohtaisen ongelman. Ne ovat Applen nappikuulokkeet. Itse en ole pystynyt käyttämään edes langallista versiota ja ainakin kuvissa nämä näyttävät täysin samalta. Eivät siis tule pysymään korvassa ja lisäksi haluan nappien peittävän taustamelun, jotta äänenvoimakkuuden ei tarvitse olla taustan ylittävällä tasolla. Applen kuulokkeet eivät tätä tee.

Toki vaihtoehto on käyttää adapteria vanhoilla kuulokkeilla tai uudella liittimellä varustettuja nappeja, mutta entä lataaminen? Usein on tarve – jopa ennen Pokemon Go aikaa – ladata puhelinta samalla, kun kuuntelee vaikkapa musiikkia. Ilman langattomia kuulokkeita tämä ei taida olla mahdollista. Toki uusi iPhone sisältää stereokaiuttimet, mutta eipä se ruuhkabussissa paljon kanssamatkustajia lämmitä, tai nimenomaan voi laittaa kiehumaan.


Apple vihdoin mainosti myös uutta iPhonea vettä hylkiväksi, joten ei oikeasti vedenkestäväksi. Uimaan ei siis kannata lähteä, koska Applen omillakin sivuilla on mainittu, että edelleenkään takuu ei kata kosteusvaurioita.


Toinen uutuuslaite Apple Watch Series 2 puolestaan on vedenkestävä. Nyt sitä voi käyttää urheilusuorituksissa myös vedessä ja laitetta mainostettiinkin uimareiden avulla. Kello saa lisäksi tehokkaampaa rautaa sekä sisäisen GPS:n. Apple Watch on ollut jokapäiväisessä käytössä sen Suomijulkaisusta lähtien, joten päivitys uudempaan ja parempaan tapahtuu varmasti. Kellon suurin ongelma on ollut hitaus, jonka toivottavasti uusi käyttöjärjestelmä ja päivitetty kello korjaa.

Mielenkiintoisin osuus nähtiin kuitenkin alussa. Apple sai yllätyksen aikaan pelien avulla. Pokemon Go saapuu Apple Watchiin ja Mario puolestaan pomppaa vihdoin virallisesti puhelimiin. Harmikseni kyseessä taitaa olla New Super Mario Brosin kierrätystä, mutta aivan varmasti tulee punaisen tutun putkimiehen loikkia puhelimenkin kautta pelattua. Vihdoin Nintendo tekee päätöksiä, jotka olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten. Hampurilaisen syömiseen en tosin ajatellut vapaaksi jäävää kättä käyttää.


Ehkä täysi langattomuus on joskus tulevaisuutta ja Apple on jälleen vain muuttamassa maailmaa netin ja analyytikkojen irvailuista piittaamatta. Paskamyrskyhän tästä naamaan tulee, kuten vaikka nanoSIM-kortin tai lightning-kaapelin lisäämisen jälkeen, mutta onko kellään enää näistä valittamista? Apple voikin siis olla muutoksilla tiennäyttäjä, mutta jotain muuta olisi kuitenkin tarvittu. Isompi tallennustila, parempi kamera ja mukamas parempi näyttö eivät paljoa lämmitä, kun 6S on ollut erittäin toimiva laite. Liian iso osa Applen julkaisuista keskittyy samoihin vanhoihin asioihin, parempaan tekniikkaan ja siihen kuinka Apple ne valmistaa. Loppupeleissä käyttäjänkannalta ei ole kovinkaan paljon merkitystä miten puhelin on rakennettu. Uudet ominaisuudet ne kiinnostavat, eikä niitä juurikaan saatu.

Keskiviikon tilaisuus katsottavissa Applen sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti