15.10.2015

iPhone 6S – hitusen taas parempiiPhone 6S on ollut käytössä nyt viikon verran. Puhelin ei ulkonäöltä eroa lainkaan vuoden vanhasta iPhone 6 –mallista, mutta tuntuma puhelinta kädessä pidettäessä on hyvin erilainen. iPhone 6S:n ote tuntuu pitävämmältä, kun taas kuutosessa tuntuma oli hieman liukkaampi ja kenties kuoren ulkonäkö aavistuksen verran kirkkaampi. Eräänlaista pientä mattapintaisuutta 6S:n myötä onkin siis havaittavissa. Tällä on yritetty varmasti vähentää puhelimen luiskahtamista kädestä, mutta kädessä pidettäessä tuntuma on ainakin tämän viikon aikana ollut hieman outo.

3D Touch


Puhelin on myös vajaa 20 grammaa painavampi, kuin edeltäjänsä. Paino varmasti selittyy uudella 3D Touch –näytöllä, joka aistii näytön kosketuksen painalluksen voimakkuuden. 3D Touch on varsin mukava lisä ja voisi kuvitella sen yleistyvän yhdeksi älypuhelinten osa-alueeksi, joka pian löytyy jokaisen mallin ominaisuuksista.

Toistaiseksi kuitenkin painalluksen tunnistus menee vain kiva lisä kategoriaan, kuin tajunnan räjäyttävään. On kuitenkin pakko myöntää, että muutamassa asiassa se on todella käyttökelpoinen. Esimerkiksi kameran ikonista painamalla voimakkaasti avautuu valikko, josta pääsee suoraan perus kameran lisäksi ottamaan selfien, tallentaa videon tai kuvaamaan hidastettua videota. Kamerasta saa siis nopeammin ja suoraan sen ominaisuuden heti käyttöön, jota on hakemassa. 3D Touch yksinkertaisesti nopeuttaa ohjelmista halutun toiminnan käyttämistä, kun esimerkiksi kameran tapauksessa ei tarvitse avata kamera sovellusta ja sen jälkeen etsiä haluttua toimintoa.

Toinen käyttökelpoinen ominaisuus 3D Touchin käyttöön on löytynyt kirjoitettaessa tekstiä. Virheen korjaamista varten sormi on täytynyt viedä kohtaan jossa virhe on, eikä se aina ole kovin helppoa. Oikean kirjainvälin löytäminen voi olla hetkittäin hankalaa, vaikka suurennuslasilla korostettu alue tuleekin nähtäväksi. 3D Touch auttaa virheiden korjaamisessa, sillä se mahdollistaa näppäimistöllä voimakkaammalla painalluksella näppäimistö muuttumisen ikään kuin tietokoneen hiirilevyksi. Sormea liikuttamalla voidaan kursori osoittaa tarkasti haluttuun kohtaan, koska koko teksti on edelleen nähtävissä. Sormea ei yhden kovan painalluksen jälkeen tarvitse myöskään enää painaa kovaa. Riittää, että sormi on näytöllä ja kursori liikkuu sormen mukaan. Voimakkaammalla painalluksella vain aktivoidaan tietty toiminto, kuten kameran valikon aukeaminen tai kursorin liikuttaminen tekstissä. Kun sormen laskee irti näytöstä, niin näppäimistö palautuu heti normaaliksi, mutta kameran ikonin tapauksessa avautunut valikko jää näkyviin ja haluttu toiminto voidaan valita nostamalla sormi välillä pois näytöltä. Tekstiä voi myös maalata 3D Touchia käyttämällä, kun ollaan kursorin liikuttelu tilassa. Uudella voimakkaammalla painalluksella saadaan aikaan yksittäinen sana maalaaminen kerralla.

Toisaalta omaa kieltään kertonee myös se, että suurempaa hyötykäyttöä 3D Touchille ei ole vielä löytynyt. Ominaisuus on tuore vielä, eivätkä sovelluksista sitä ymmärrä vielä kovinkaan moni. Aika kuitenkin näyttää 3D Touchin tulevaisuuden suunnan ja etenkin sen, kuinka moni kehittäjä lopulta päivittää ohjelmistoaan tukemaan toimintoa jollain lailla. Aivan toinen asia on sitten yrittää saada itsensä käyttämään uutta toimintoa, kun kameran aukaiseminen ikonista ja valintarullalla oikean toiminnon valitseminen vain on iskostunut aika syvälle. Saatikka sitten tekstin korjaaminen 3D Touchilla. Sormi hakeutuu heti virheen kohdalle tuoden mukanaan tutun suurennuslasin.

Kamera


Apple päivitti iPhone 6S:n myötä kameran kennon 12 megapikseliin. Pitkään mentiinkin kahdeksalla, joka oli käytössä iPhone 4S:stä lähtien. Nyt iPhone kykenee 4K videokuvaukseen. Ominaisuus on kuitenkin varsin turha, koska vielä ei ole yleisesti käytössä näyttöjä, jotka tähän tarkkuuteen yllättäisivät. Apple toikin varmaan uudet 4K ja 5K iMac pöytäkoneet julki kenties tarkoituksellisesti juuri uusien iPhonejen laajentuneiden markkinoiden jälkeen. Videokuvauksessa FullHD 60 fps on varmasti paljon käyttökelpoisempi ja sitähän tukee nykyään myös jopa Youtube.

Valokuvia kameran kuvanlaadussa ei suuren suurta eroavaisuutta iPhone 6:n kanssa ole. Kuva on hieman jopa tummempi, mutta kuvissa olevaa kohinaa on hieman vähemmän. Kattavan vertailun iPhone puhelimien kameroiden historiasta nykypäivään saa tästä Lisa Bettneyn blogikirjoituksesta.Nopeaa toimintaa


Puhelinten tehot ovat aina puheenaiheena, kun uutta mallia julkaistaan minkä tahansa valmistajan toimesta. Tehot kasvavat ja käytettävyys muuttuu aina vain nopeammaksi. iPhone 6S:ssä on jälleen astetta uudempi ja parempi prosessori, joka kieltämättä pyörittää sovelluksia varsin rivakkaan tahtiin. Nopeuden sovellusten toiminnassa ja ennen kaikkea niiden aukeamisessa on silmin nähtävissä. Osasyy tähän on toki tuplaantunut keskusmuistin määrä, joka on nyt 2 gigatavua LPDDR4-tyypin muistia. Muistin määrä näkyy erityisesti siinä, että sovelluksia säilyy käytössä paljon enemmän kuin aikaisemmin. Sovellusten ei siis tarvitse käynnistyä alusta asti vaan ne palautetaan muistista nopeasti jälleen käyttöön.

Toinen nopeuden parannus on toisen sukupolven sormenjälkilukija. Applen lukijasta ei ole koskaan ollut pahaa sanottavaa ja se on toiminut moitteettomasti aina. Mielestäni se oli todella nopea jo kuutosessa, mutta voi sentään kun sormen laittaa 6S:n lukijalle ja puhelin aukeaa jo nappia painaessa. Parannusta tosiaan on tapahtunut, vaikka en siihen pahemmin uskonutkaan. Tunnistin on toiminut 5S:stä asti sen verran hyvin.


Kestääkö?


Kestävyydestä en osaa vielä sen enempää sanoa. iPhone 6 sai omassa käytössä muutaman pienen kolahduksen ja se taisi tipahtaa lattialle vain kerran, kun meni taskusta hieman ohi. 6S:ssä on tietojen mukaan käytetty vahvempia materiaaleja, mutta itse en lähde niitä ehdoin tahdoin testaamaan. Testitulokset ovat kuitenkin olleet rohkaisevia kestävämmän puhelimen puolesta, mutta kenties iPhone 7 tuo tullessaan oikeasti kestävyyttä ja vedenpitävyyttä ihan sertifikaattitasoilla asti. Sitä odotellessa iPhone 6S on ehdottomasti Applen paras puhelin, mutta ainakaan iPhone 6:sta päivittäminen 6S:n ei ole millään lailla välttämätöntä. Applen teknologian aallonharjalla ratsastavalle se on kuitenkin luonnollisesti pakkohankinta.


Kuvattu iPhone 6S:llä.

Kuvattu iPhone 6S:llä.2 kommenttia:

 1. Miten 3D Touch eroaa esim. Android-puhelimissa käytössä olevasta pitkästä painalluksesta? Jos niissä painaa esimerkiksi ikonia aloitusruudulla, tulee esille joitakin valintoja kuten ikonin siirto tai poisto. 3D Touchissa on varmasti eroa, mutta tekstin perusteella se kuulostaa toimivan aika samalla tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. iPhonessa on vastaava pitkä painallus. Sillä saadaan muokkaustila päälle ikoneihin, jolloin niitä voi siirtää tai poistaa. 3D Touch aktivoituu kun näyttöä oikeasti painetaan kovempaa, jolloin tulee sitten kehittäjän määrittämät ominaisuudet ikonista näkyviin.

   Kyllähän sillä voi tehdä paljoa muutakin ohjelmien sisällä, mutta käytännössä toistaiseksi vain Applen ohjelmilla.

   Tässä Applen esittelyvideo: https://www.youtube.com/watch?v=cSTEB8cdQwo

   Poista