28.4.2015

Periscope - livelähetys somen seuraava iso askel?

Reilu kuukausi sitten Twitter toi AppStoreen uudenlaisen videostreamausohjelman, joka näyttää saaneen aika innostuneen vastaanoton. Periscopella käyttäjä voi aloittaa muutamalla kosketuksella live lähetyksen omasta puhelimestaan. Ohjelmaan kirjaudutaan Twitter-tunnuksella ja sen käyttöönotto oli varsin helppoa. Itse en ole mikään innokas livekuvan lähettäjä, mutta aloin heti pohtimaan missä kaikkialla tätä olisi hyvä käyttää?

Mitään tajunnan räjäyttävää ei hetken kokeilulla ole löytynyt. Lähinnä ihmiset lähettävät videokuvaa satunnaisissa paikoista keskustellen tai vaikkapa Japanilaisen miehen pyöräilymatkasta kotiinsa. Se voi myös osaltaan tuoda esille ohjelman varjopuolen. Kuka tahansa voi seurata missä lähetystä tekevä henkilö menee, eikä omaa asuinpaikkaa esimerkiksi välttämättä ihan jokaiselle kannattaisi levittää.

Ensimmäisenä vakavammin otettavista mahdollisuuksista tuli mieleen isot uutistapahtumat. Käytännössä yksi ainoa toimittaja tai tavallinen tallaaja voi vastaavanlaista palvelua hyödyntäen raportoida hetkessä koko maailmalle jostain äkillisestä tapahtumasta, jos vain akkua ja verkkoa on tarpeeksi. Ei tarvitse siis kokonaista kuvaus ja reportteriryhmää lähettää paikalle.

Myös erilaisten palveluiden ja tapahtumien kulissien taakse voisi helposti päästää katsojat kurkistamaan pienen livelähetyksen voimin. Seurasin hetkenaikaa jonkinlaista konferenssia, jossa yleisön joukossa oleva kuuntelija lähetti samalla puhelimella livenä lähetystä puhujan esiintymisestä. Isot julkistukset esimerkiksi Applen toimesta hoidetaan jo valmiiksi livelähetysten välityksellä, mutta pienempiä messutapahtumia ei välttämättä livenä näe mistään. Kenties jatkossa riittää että seuraat oikeaa henkilöä, niin ilmoitus livelähetyksestä tulee puhelimeen?

Rakkaan harrastuksen, videopelien puolella esimerkiksi Pelaajalehden tai Nelinpelin podcast lähetyksiä voisi päästä kurkistamaan jo nauhoitushetkellä. Kenties itse pelistudioiden markkinoinnissa voisi myös trailerin sijasta hyödyntää pieniä livelähetyksiä videon muodossa Periscopen kautta?

Ohjelma myös tallentaa videot ainakin itselle uudelleen katsottaviksi. Videon voi tallentaa myös iOS:n Kuvat-ohjelmaan, josta sen voi halutessaan siirtää vaikkapa Youtubeen. Koskakohan Twitch tai Facebook lisää mobiilisovelluukseensa livelähetysen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti