22.10.2014

iPhone 6

iPhone 6 on ollut käytössä nyt noin kolme viikkoa. Alkukankeuden jälkeen vaihto 5S:stä on tuntunut erittäin hyvältä.

Alussa oli hieman ongelmia puhelimen näppäimistön kanssa. Kirjoittaminen takkusi pahasti ohjelmasta riippumatta ja jatkuvasti joutui odottamaan kirjoitetun tekstin tulemista näytölle. Ongelma oli sen verran ärsyttävä, että yritin kaikenlaisia keinoja sen pois saamiseksi.

Aluksi epäilin 5S:stä siirretyn tiedon aiheuttavan ongelmia, mutta puhelimen tyhjennyksen ja uudelleen käyttöönoton jälkeen ongelma oli edelleen havaittavissa. Useampaan kertaan palauttelin puhelinta tehdasasetuksille ja yritin jäljittää jotain tiettyä ohjelmaa, jonka asennuksen jälkeen ongelmaa aiheuttaisi. Mitään järkevää syytä en keksinyt ja palautinkin lopulta iTunesiin ottamani varmuuskopion iPhone 6:sta, jonka olin tehnyt 5S:n iCloud-varmuuskopiosta palauttamisen jälkeen. Samalla hävisi ongelma kokonaan. Kenties syynä oli alun perin iCloudista tullut varmuuskopio, mutta miksi sitten iTunesin kautta palautettu salattu varmuuskopio korjasi ongelman?

iPhone 6 perusmallissa on 4,7 tuuman näyttö ja vaikka isompi näyttö onkin internetselailun ja pelaamisen kanssa mukavampi, niin on se kenties muutaman tuuman kymmenyksen liian iso. Omalla (varsin pienellä) kädellä puhelimen yhdenkädenkäyttö on hieman hankalaa. Apple tosin on miettinyt tätä ja Home-napin hipaisu kaksi kertaa siirtää näyttöä alemmaksi. Tällöin näytön yläosaan pääsee käsiksi helposti peukalolla. Sitä kuitenkaan en ole oppinut vielä täysin hyödyntämään, vaan puhelimen asentoa mieluummin vääntää kädessä niin, että peukalo ylettää myös näytön yläosaan.

Varsinaisesti uutta uudet iPhonet eivät tuo markkinoille. Uudistukset ovat päivityksiä 5S malliin ja lisäyksiä käyttöjärjestelmän uuteen iOS8-versioon, joka on saatavilla myös vanhemmille laitteille. Kaksi asiaa kuitenkin miellyttää minua ylitse muiden.

IPhone 6 tuntuu kädessä suorastaan jumalaisen hyvälle. Pyöristetyt reunat ovat jotain sellaista, mitä ei osannut edes kaivata. Niiden hyödyn huomasi vasta, kun laitteen sai paketista oikeasti käteen. Pyöreyden ansiosta puhelin myös tuntuu sujahtavan helpommin taskuun.

Toinen asia on kasvanut tallennustila. Aikaisempi 5S-mallini oli 32 Gb muistiltaan, mutta uusien puhelinmallien myötä Apple jätti kokonaan kyseisen kokoluokan pois. "Samaan" hintaan sai siis nyt 64 Gb tallennustilaa. Ehkä iOS9-päivityksen myötä ei tarvitse puhelimesta alkaa tyhjentämään musiikkia ja kuvia?

Parannukset puhelimen tehoon ja kameraan ovat itselle lähinnä "ihan kiva" asteella, koska vuoden tai kahden välein puhelinta vaihdettaessa edellisen mallin tehot ovat olleet edelleen riittävät. Parempi kamera tosin on aina mukava uudistus ja iPhone 6 kuvat ovat kyllä astetta laadukkaampia 5S:n verrattuna.

Ei siis mitään maata mullistavaa syksyisen auringon alla uusiin malleihin ei varsinaisesti pakottavaa syytä ole vaihtaa. Kannattaakin päivittää lähinnä vain, jos kaipaa nimenomaan isompaa näyttöä tai muuten vain uutuuden viehätystä. En ole kuitenkaan katunut ja vaikka isompaan näyttöön olenkin jatkuvasti suhtautunut varsin epäilevästi, niin kyllä se puhelinta paljon käyttävälle on mukavampi. Nyt kuitenkin ollaan puhelimen käytettävyyden kannalta ehdottomasti ylärajalla, enkä esimerkiksi iPhone 6 Plus –mallia ole harkinnut sekuntiakaan.


3 kommenttia:

 1. Eikö luuri sitten lipsu käsistä? Villejä huhuja siitä ja hiusten jäämisestä jumiin rungon väliin olen lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei lipsu. :) Pyöristykset tosin luo tunteen, että puhelin olisi liukas. Kuitenkin hennollakin otteella pelkästään sormien välissä pysyy hyvin kourassa. Tuntuu sen verran mukavammalta kädessä kuin 5S-malli, joten ei ole lipsunut.

   Ei ole kovinkaan paljon hiuksia, joten sitä on paha mennä kommentoimaan.

   Poista
  2. Alkaa siis houkuttaa entistä enemmän. Oikein hyvä kirjoitus, kiitoskiitos! :)

   Poista