22.9.2014

iOS8


iOS8 tuli saataville viimeviikolla. Itse päivitin sekä iPhonen että iPadin, heti vaikkakin molemmissa oli ikävä tilaongelma. iOS8 vaati huomattavan määrän vapaata tilaa ennen päivitystä ja etenkin 16 Gb:n iPadissä sai todenteolla miettiä, mitä sieltä poistaisi, jotta vaadittava lähes 7 Gb tyhjää tilaa oli saavutettu.Itse iOS8 ei kuitenkaan tuo mukanaan kovinkaan paljon mullistavia ominaisuusksia. Kaikki on käytännössä tuttuja jo muilta alustoilta vaikka toki myös iOS puolell erittäin tervetulleita.

Itse kiinnitin ensimmäisenä huomiota Asetus-valikon Käyttö-osiosta löytyvään Akku-kohtaan. iOS pitää nyt kirjaa akun käytöstä ja päivätasolla voi seurata miten akun käyttö jakautuu eri ohjelmien kesken. Omalla kohdalla iPhonen akusta menee yli puolet HayDay-pelin sekä WhatsApp-viestiohjelman käyttöön. Ei tarvii enää ihmetellä, miksi ihmeessä akku katoaa puolessa päivässä.Uudet Terveys ja Vinkit –ohjelmat löytyvät myös päivityksen jälkeen puhelimesta. Vinkit osio on ihan mielenkiintoinen lisä, jolla Apple tulee ilmeisesti päivittyvillä vinkeillä antamaan neuvoja iOS:n käyttöön. Terveys puolestaan vaatisi jonkinlaista lisäalaitetta keräämään tietoja, mutta ainakin askeltenmäärää puhelin on saanut kerättyä jo ennen iOS:n päivitystä. Ohjelmasta tulee varmasti saamaan enemmän irtsi tulevan Apple Watchin kanssa.

Terveys –ohjelmasta pääsee kuitenkin myös SOS-tiedot korttiin. Kortti kerää asetusten antamisen jälkeen puhelimen omistajan tiedot sekä halutut yhteystiedot hätätilanteen varalle. Aikaisemminhan kansainvälinen standardi on ollut tallentaa ICE-merkinnöillä osoitekirjaan numero hätätilanteita varten. Eli henkilöille kenelle esimerkiksi viranomaiset voivat ilmoittaa hätätilanteesta. Älypuhelinten myötä puhelimet ovat kuitenkin oletuksena lukittuina, jolloin osoitekirjaan ei pääse.SOS-tietokortin saa iOS8 päivitetyssä iPhonessa esiin ”Touch ID tai syötä pääsykoodi” –valikon kautta Hätätilanne-nappia painamalla. Nappi tuo esiin numeronäppäimistön, josta voi soittaa hätäpuhelun sekä vasempaan alakulmaan SOS-tiedot painikkeen. Sieltä aukeaa SOS-kortti, vaikka puhelin olisikin lukittuna. Puhelin antaa soittaa korttiin lisättyihin numeroihin ilman puhelimen avaamista. Itsehän liitin tietoihin luonnollisesti vanhemmat.

Kameran uudistukset ovat myös erittäin tervetulleita. Valotusta voi säätää manuaalisesti ja uusi nopeutettu-toiminto antaa mahdollisuuden tehdä kuvasarjasta nopeutetun videon. Kunhan uusi iPhone 6 tulee käsiin, niin täytyy varmaan heti testata ominaisuutta paremman kameran kanssa.

Muuten iOS8 ei olekaan tuonut mitään kovin ihmeellistä. Apple esitteli uusittua ennakoivaa näppäimistöä, mutta suomenkielisellä näppäimistöllä ominaisuus ei ole käytössä. Kenties jossain vaiheessa kolmannen osapuolen tuomat näppäimistöt ilmestyvät myös suomeksi ja uusia näppäimistöominaisuuksia pääsee hyödyntämään.

Päivittäminen toki kannattaa tietysti jo pelkästään tietoturvan kannalta. Iso joukko ihmisiä, mukana myös suomalaisia on ollut raportoimassa Applelle haavoittuvuuksista, joita iOS8:n myötä on paikattu. http://support.apple.com/kb/HT6441

Apple on koonnut omille sivuilleen listaa ja esittelyä iOS8:n tuomista uusista ominaisuuksista, joka kannattaa vilkaista läpi. Esittelyssä tosin on myös ominaisuuksia, jotka eivät kaikki ole kotimaisella käytettävissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti