3.6.2014

Applen WWDC14 - iOS8


Uusia laitteita ei tämänvuotisessa WWDC tilaisuudessa nähty, mutta ei niitä ennakkohuhujen mukaan juurikaan odotettu. Apple keskittyi täysin esittelemään uusia versioita Mac-koneiden OS X sekä puhelin ja tablet iOS –käyttöjärjestelmistä. Uusien kehittäjätyökalujen ohella uudet versiot sisältävät järkyttävän määrän uudistuksia ja uusia ominaisuuksia. Tilaisuuden seuraamisen aikana niistä ainakin puolet unohtui heti. Keräsin hieman listaa isoimmista uudistuksista ja tämä postaus käsittelee syksyllä julkistettavan iOS8:n uutuuksia.

iOS8-versio pohjautuu luonnollisesti aikaisempaan iOS7-versioon. Ulkoasullisesti ei siis kovin suuria muutoksia ole tulossa.

Kuvien editointiin on tuotu paranneltuja ominaisuuksia valotuksen, varjojen, värien kuten myös kuvan asennon korjaamiseksi. Kuvien hakua on myös monipuolistettu ja kuvia voi hakea esimerkiksi sijainnin perusteella. Lisäksi Apple tarjoaa kehittäjille mahdollisuuden päästä Photos-ohjelmaan ja luomaan omia filtereitä kuviin.

Erittäin mielenkiintoinen uutukainen on Time-lapse. iPhonen voi ohjelmoida ja jättää kuvaamaan kohdetta, kuten auringonlaskua ja halutussa kohdassa puhelin luo kuvista upean videon.

Synkronointi iCloud Photo Libraryn avulla tuo kaikki kuvat ja videot kaikille laitteille, jopa muokkaamisen jälkeen. Nykyisin iCloud Photo Stream sisältää 1000 uusinta kuvaa. Tarkoittaakohan tämä, että Library korvaa Streamin ja kuvat sekä videot vievät jatkossa tilaa iCloudin ilmaisesta 5 GB tilasta? Apple tarjoaa lisätilaa jatkossa alkaen 20 GB $0.99 per kuukausi.


Viestit saavat monista muista keskusteluohjelmista tuttuja ominaisuuksia, kuten mahdollisuuden lähettää ääni- ja videoviestejä. Viestejä voi lähettää jatkossa mistä tahansa laitteesta. Jopa siis tekstiviestien lähettäminen Mac-koneelta onnistuu ja samainen keskustelu näkyy kaikkien laitteiden viestit ohjelmassa. Olivatpa ne sitten IM, SMS tai MMS viestejä.

Ryhmäkeskusteluiden hallinta paranee. Voit lisätä ja poistaa ryhmään kuuluvia tai jättää halutessasi ryhmän kokonaan. Myös ”älä häiritse” -tila on mahdollista ottaa käyttöön.

Keskusteluun voi jakaa sijainnin karttanäkymään, jolloin ryhmästä eksynyt löytää helposti takaisin muiden luokse.

Erityisestä Details-valikosta näkee keskustelun lisätietoja, kuten kaikki liitteet.


QuickType tuo iOS:n näppäimistöön nopeamman kirjoitustavan, jossa ensimmäisten kirjainten perusteella puhelin ehdottaa sanoja. iPhone osaa myös ennakoida vastausvaihtoehtoja viestissä esitettyyn kysymykseen ja ehdottaa niitä pikavalinnassa. Tämä tietysti vain tuetuilla kiekillä ja ainakaan esittelyssä kotikielemme ei ollut edustettuna.

Kolmannen osapuolen näppäimistöt tulevat myös sallituiksi, joten erilaisten ja uusien kirjoitustapojen tuleminen esimerkiksi Android maailmasta iOS:lle ei ole enää kovinkaan kaukana.


Terveysohjelmisto oli vahvasti huhuissa mukana ja sehän myös saatiin. Ohjelma kokoaa samaan paikkaan kaikenlaisten terveyslaitteiden dataa, josta tieto on helposti löydettävissä halutun aihealueen tiimoilta.


Family Sharing antaa mahdollisuuden jakaa perheen kesken tehdyt ostokset maksimissaan kuudelle henkilölle. Ostettu peli voidaan siis jakaa perheen kesken, jos kaikissa tunnuksissa on sama luottokortti. Lasten aiheuttamia massiivisa laskuja ei tarvitse enää pelätä, koska Apple lisää Family Sharing-ominaisuuden myötä lupahakemuksen kortin haltian hyväksyttäväksi. Jos esimerkiksi lapsi haluaa ostaa uuden pelin, niin hän voi lähettää siitä vanhemmille hakemuksen, joka tulee suoraan vanhempien puhelimeen.

Family Sharing auttaa jakamaan perheen kesken lisäksi mm. kuvat, kalenterin, sijainnin ja etsimään kadonneita laitteita.


AppStore uudistuu myös ja saa joukon uusia kategorioita ja hakutoimintoja, joilla helpoitetaan haluttujen ohjelmien löytämistä. Kehittäjillä on myös mahdollisuus lisätä esittelyihin videoita.


Ilmoituskeskus pystyy antamaan entistä enemmän tietoa ja nyt sinne pääsevät myös kolmannen osapuolen ohjelmistot. Apple sallii ilmoituskeskukseen widgetit, joiden avulla voi suorittaa toimintoja suoraan ilmoituskeskuksesta. Applen omia ohjelmia voi myös käyttää jatkossa laajemmin suoraan ilmoituskeskuksesta, kuten demottua viestin lähettämistä suoraan ilmoituksesta, viestin poistoa suoraan ilmoituskeskuksesta tai kalenterikutsun hyväksyminen ilman erillistä kalenteriohjelmaan menemistä.


Sormenjälkilukija Touch ID vapautuu myös kehittäjien käytettäväksi, joten kohta kaiken voi tehdä vain sormea hipaisemalla!


Handoff antaa mahdollisuuden saumattomaan yhteistyöhän iOS ja OS X –tietokoneiden välillä.  Voit esimerkiksi kirjoittaa sähköpostia iPadillä ja jatkaa saman viestin kirjoittamista tietokoneella kunhan laitteet ovat samassa verkossa. Veikeä ominaisuus puolestaan on tulevaan iPhonen puheluun vastaaminen Mac koneelta, jolloin koneen kautta voi käydä keskustelua, eikä sohvan kulmalle lojumaan jäänyttä puhelinta tarvitse lähteä hakemaan sen soidessa.


Internetin jakaminen hotspotin avulla lähellä olevan iPadin kanssa puhelimesta on entistä helpompaa. Valitse puhelin listalta ja yhteys luodaan automaattisesti.


iHome kodin ohjaamiseen kuten esimerkiksi ovet ja valot. Tästä tosin ei kovin paljon tietoa vielä ollut.


iOS8 beta ohjelma alkaa heti ja lopullinen versio on saatavilla syksyllä. Se tulee tukemaan iPhone 4S tai uudemmat, iPod viides sukupolvi sekä iPad2 tai uudempi laitteita, joten iPhone 4 tipahtaa tällakertaa päivitysvauhdin ulkopuolelle.

Lue lisää uudistuneesta iOS:stä Applen sivuilta.

Maanantainen tiedotustilaisuus on nähtävissä täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti