13.1.2014

SpotifySpotify toi päivänvaloon hiljattain musiikin mobiilin kuuntelun myös ilmaisen tunnuksen haltijoille. Ohjelma toimiikin varsin näppärästi satunnaiseen kuunteluun ja jos sietää sitä, ettei kappaleita voi kuunnella haluamassaan järjestyksessä. Yksi isoista eroista maksulliseen Premium-palveluun on nimittäin se, että kappaleita voi kuunnella vain sekoitus, eli shuffle-tyylillä.

Spotifyn radiokanavat ovat kuitenkin kätevä tapa kuunnella musiikkia myös maksuttomana versiona. Ongelmia tulee vain, jos ei pidä siitä mitä Spotify sinulle soittaa. Muistaakseni kuusi kertaa oli tunnin aikana mahdollista ohittaa kappale. Premium-käyttäjä voi vaihtaa kappaletta vaikka kokoajan radiota kuunnellessa ja tietysti albumeistakin kuunnella vain sen haluamansa biisin. Ilmaisessa versiossa ovat lisäksi tietysti kuultavissa myös mainokset, jotka jaksavat muistuttaa maksullisesta vaihtoehdosta.

Itse ohjelma on hyvin toimiva ja selkeä. Musiikkia voi hakea, selata tyylilajin mukaan, antaa Spotifyn ehdottaa musiikkia kuunneltujen artistien mukaan tai vaikka edellä mainituista radioista. Radioita on valmiina listattu tyylilajin mukaan tai jokaisesta artistista voi tehdä radion, jolloin artistin ja hänen mieli musiikkia tulee tauotta.

Omat soittolistat ovat tietysti myös nähtävissä ja niiden editointi onnistuu niin tietokoneella kuin mobiililaitteella. Muutokset synkronoidaan automaattisesti laitteiden välillä. Radioista on esimerkiksi kätevä lisätä soittolistoihin hyviä kappaleita ja kuunnella vaikkapa kotona koneelta, jos haluaa hetkeen varmasti hyvää musiikkia.

Premium-käyttäjä voi lisäksi laittaa minkä tahansa soittolistan tai albumin offline-käyttöön, jolloin musiikkia voi kuunnella ilman verkkoyhteyttä. Tämä myös säästää huomattavasti puhelimen akkua. Noin 45min työmatkalla Spotify onnistuu kuluttamaan yli 25 % akusta 3G-yhteydellä kuunneltaessa. Offline käytössä jäädään alle 10 % kulutukseen samalla matkalla.

Tabletilla käytettynä ilmainen versio Spotifysta on hieman anteeksiantavampi. Mainoksia joutuu sietämään, eikä offline-käyttö ole mahdollista, mutta sekoitusta ei ole pakko sietää. Tablet-versio mahdollistaa lisäksi yksittäisen kappaleen kuunteleminen.

Musiikin kuuntelu on noussut varsin isoon rooliin mobiilin Spotify kokemuksen myötä. Premium-jäsennyys myös kannattaa paitsi sen tuomien ominaisuuksien vuoksi, niin myös artisteille maksettavien korvausten muodossa. Anssi Kelan blogissa on paljon huomiota saanut kirjoitus siitä, millaisia summia Spotify maksaa artisteille. Ero ilmaisen ja maksullisen käyttäjän kappalekuuntelun välillä on hyvin merkittävä ja palvelu on lisäksi sen verran hyvin tehty, että siitä maksaa aivan mielellään kohtuullista kuukausimaksua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti