28.12.2013

iPhone 5S


iPhone 5S on ollut nyt tovin käytössä, eikä ole tarvinnut katua siirtymistä vanhasta mallista uuteen. iPhone 5:n käyttäjille puhelin ei varmaankaan kovin paljon uutta tuo, mutta itse siirryin uutuuden pariin 4S:stä, jota alkoi ikä jo pikkuhiljaa painaa. iOS7 oli tuttu jo 4S:n myötä, mutta 5S toi sen entistä paremmin esiin. Kaikenlainen pieni tahmaaminen oli tiessään ja uusi iOS toimii erittäin sulavasti.

Nopeus on muutenkin tuntuva lisä 4S:n verrattuna ja muistin määrä näkyy sovellusten säilymisessä horroksessa pidempään. Toki jos esimerkiksi pelaa jotain, niin muistista ei enää voida kaivaa vanhoja sovelluksia vaan ne käynnistetään uudelleen.

Isoin uudistus on kuitenkin puhelimen lukituksen avaaminen sormenjälkeä käyttämällä. Omassa käytössä oleva puhelin toimii myös työpuhelimena, joten on tärkeää pitää suojakoodia käytössä. Sormenjälkeä käyttämällä siitä ei myöskään ole mitään haittaa muutenkaan.

Ennen numerosarjan tai turvallisemman pidemmän tekstin syöttäminen oli varsin turhauttavaa. Sormenjälkilukija tuo oikeasti erittäin ison helpotuksen puhelimen avaamiseen. Ei tarvitse kuin ottaa puhelin taskusta ja painaa Home-nappia sormella, joka on rekisteröitynä puhelimeen (sormen tai sormet saa itse valita). Puhelin avautuu käytännössä heti aloitusikkunaan, vaikka olettaa ensin avautuvan kellon ja suojakoodin syöttämisen. Sormenjälki luetaan käytännössä samaan aikaan Home-napin painamisen kanssa.

Uusi pienempi latausliitäntä (4S:n verrattuna) on myös ehdottomasti iso plussa. Etenkin koska ei ole väliä kumminpäin johdon puhelimeen laittaa. Applea on kritisoitu oman liitännän käyttämisestä, mutta mieluummin näkisin muiden käyttävän tätä helppoa liitäntää.

iPhone 5S on myös todella kevyt. 4S puhelimeen ero on todella huomattava ja isommasta näyttökoostaan huolimatta 5S on paljon miellyttävämpi ja siromman oloinen kädessä. Näyttö ei myöskään ole kuitenkaan liian iso, vaikka pientä kurottamista joutuukin jo tekemään yhdellä kädellä puhelinta käytettäessä. Etenkin pelaamisessa hieman leveämpi näyttö on eduksi.

Uusi kultainen malli (tai virallisesti kai samppanja) on myös varsin tyylikäs. Käytännössä valkoiselta iPhonelta näyttävä puhelin hohkaa tyylikästä kultausta tietyssä kuvakulmassa.

Kamera tosin on edelleen käsivakauksen varassa, eikä hämärässä kuvaaminen ole kovinkaan helppoa. Valoteho ei tunnu vain riittävän etenkin puhuttaessa videokuvauksesta. Valokuvien ottaminen tuplasalamalla onnistuu varsin mukavasti, mutta hämärään videokuvaukseen puhelimesta ei ole.

5S tarjoaa keveyttä, nopeutta ja ennen kaikkea helppokäyttöisyyttä sormenjälkilukijan ansiosta. En näe mitään syytä miksi 4S:n käyttäjän ei kannattaisi vaihtaa uuteen 5S puhelimeen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti