21.11.2013

Vihdoin! iPhone 5S


Vihdoin ja viimein! Olo on kuin pikkupojalla jouluaamuna. Uutta elektroniikkaa lahjojen sijaan. Johan tätä oli odotettu julkaisupäivästään asti. iPhone 4S on siis vihdoin vaihtunut iPhone 5S puhelimeen. Kultainen 32 Gb –versio löysi pitkän odottelun jälkeen kotiin asti.

Eräästä liikkeestä tuli tilattua iPhone 5S 32 Gb Gold heti sitä esitelleen Applen tilaisuuden yhteydessä. Oletin aika vahvasti, että saisin haluamani puhelimen julkaisussa, mutta kyseinen liike ei saanut tätä nimenomaista mallia lainkaan. Ei itse asiassa ennen tätä viikkoa ja olin jo joitain viikkoja sitten päättänyt tilata puhelimen suoraan Apple Storesta. Tänään vihdoin tuo mukava päivä tuli ja DHL kuljetti pienen paketin kotiovelle.


Ensitunnelmat puhelimesta ovat erittäin positiiviset. Tein tietojen palautuksen 4S puhelimesta iTunes-ohjelman kautta ja se sujui kivuttomasti. Jopa useiden ohjelmien salasanat oli säilyneet mukana, kun huomasi vain edellisestä puhelimesta ottaa salatun varmuuskopion. Pelkkä iCloud-varmuuskopio ei palauta puhelinta niin täydellisesti, kuin iTunes-varmuuskopio. Muutamiin ohjelmiin kuten esimerkiksi Googlen Gmailiin joutui kuitenkin kirjautumaan uudelleen laitteen vaihtuessa.

Ensimmäisenä puhelimen käteen ottaessa tuntee puhelimen keveyden. 4S painaa Wikipedian mukaan 140 g ja iPhone 5S 112 g. Eron huomaa todella vahvasti ja 5S tuntuu lähes höyheneltä.

Lisärivi ohjelmiin pidemmän näytön ansiosta on myös mukava lisä vaikkakin iOS 7:n myötä tulleet tilavammat kansiot ovatkin poistaneet tälle tarvetta. Nyt kuitenkin kaikki tärkeimmät sovellukset mahtuvat jo etunäytölle.

5S:n isoin uudistus on kuitenkin se kaikkein mieluisin. Sormenjälkilukija oikeasti helpottaa elämää ja se on myös toiminut erittäin hyvin ainakin ensimmäisen illan kokeilujen perusteella. Kun ottaa puhelimen taskusta ja painaa Home-nappia herättääkseen puhelimen unesta, niin puhelin on jo ehtinyt lukea sormen ja avaa koti-valikon saman tien. Aivan fantastista ja säästää oikeasti päivästä useita minuutteja.



Applea on välillä kritisoitu oman Lightning-kaapelin käytöstä, mutta se on mielestäni yksi tärkeimmistä uudistuksista iPhone 4S:n verrattuna. Uskomatonta, että vihdoin voi puhelimen ladata ilman, että johtoa yrittää tunkea laitteeseen väärinpäin. En välttämättä uutta iPadia muuten tarvitsisi, mutta puhelimen kanssa yhteensopivan, ja molemmin päin laitteeseen menevän kaapelin vuoksi tulen uuden Padin ”pian” hankkimaan.

Laitteen tehot tulevat hyvin myös esiin. 4S:llä iOS 7:n myötä pientä tökkimistä ja raskautta oli kenties havaittavissa, mutta 5S:n myötä moiset kummajaiset ovat tiessään. Jopa iOS-laitteilla suuressa kulutuksessa ollut HayDay-peli toimii nyt ilman minkäänlaista tökkimistä. 4S:llä pelin pelaaminen on ollut jo varsin tökkivää raskaammaksi päivittyvän pelin vuoksi.

Tehot tuovat mukanaan myös yhden ikävän ominaisuuden. Puhelin nimittäin kuumenee rasituksessa sen verran, että se tuntuu polttavan jo sormia. Kylmän talven lähestyessä tätä tietysti voinee pitää myös hyvänä ominaisuutena? Pidentyneen näytön vuoksi puhelimen päällä olevaa virtapainiketta joutuu kurottelemaan puhelimen lukitsemista tavoitellessa.

Muuta moitittavaa puhelimesta ei toistaiseksi ole löytynyt, mutta palaan asiaan varmasti 5S:n kokemusten ja pienten oppaiden muodossa lähiaikoina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti